Death and the Maiden (Polanski, 1994)

Văzând acest film turburător, pe tot parcursul lui, nu m-am gândit decât la suferințele prin care a trecut Sigourney Weaver, adică la ceea ce este cu adevărat real: o actriță care trebuie să joace un rol atât de marcant pentru cariera sa. Am vrut să extirp tocmai faptul cel mai real din film, iar realitatea pare să fie puțin extracinematografică.

Mi-a plăcut felul în care Polanski a reușit să strunească un film în care n-au jucat decât 3 personaje, la fel ca și în ultimul său film, Carnage (2011), dar și ca în altele. Niciodată nu ai senzația de plictiseală, de redundanță a scenariului sau regizorală. E vorba de o dovadă de mare virtuozitate în lumea filmului.

Tema filmului, tortura unor studenți care luptau împotriva unui regim totalitar, este una foarte cunoscută  lui Polanski, nu atât prin faptul că are deja o experiență cinematografică în sensul acesta, dar și în sensul experienței cvasi-pedofile dintr-una din tinerețile sale tumultoase. Totuși, un om de arte nu poate cădea ușor în fața justiției, nu de calibrul lui Polanski. Și de asta am putut să ne bucurăm de toate filmele post-viol, încă dinainte de Rosemary’s Baby încoace.

Câteodată un bine general merită compromisul unui viol izolat. Dar revenind la film, pot să spun că am fost conștientă de vinovația lui Ben Kingsley încă de la prima scenă. A fost o identificare cu Sigourney Weaver pe care nu o pot verbaliza exact, poate o identificare care a dus pur și simplu la ceea ce numim intuiție feminină. Scena de final, a confesiunii tuturor experiențelor de teroare pe care le-a provocat, l-a mântuit. Ben Kinglsey sau rolul lui este… Polanski. De asta este și lăsat să participe la ateneu la cvartetul lui Schubert. Nu este iertat în calitatea lui de crmininal, nici uitat. Este lăsat să fie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s